Кафява мечка

мечка

Кафявата мечка (Ursus arctos) е животно от семейство Мечки. Тя е най-едрият хищник в България.

Разпространение

Живее в България и Европа, в Западна и Централна Азия до Хималаите и в Северна Америка.

Характеристика

Живее поединично, рядко на двойки. Има добродушен вид, но е непредвидима — може много бързо да изпадне в ярост. Масата на възрастния индивид е между 100 и 350кг. Дължината на тялото е 1,50 – 2,50 м.

Начин на живот и хранене

Кафявата мечка живее в горски местности. Въпреки, че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 км. в час.

Храни се с корени, жълъди и млади треви. Обича: горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, дини и мравки. През лятото кафявата мечка прекарва значително време в хранене, като има нужда от 14 килограма храна на ден. По-голямата част от зимата прекарва в сън в леговищата си. Живее от натрупаните през лятото тлъстини, но ако огладнее, излиза навън. Когато храната не стига, мечката убива по-дребни от нея животни и много рядко хора. Продължителността на живот на кафявата мечка е 30 години.

Размножаване

Малките мечета се раждат по време на зимния сън на мечката. Женската ражда през 2-3 години от 1 до 3 малки, които в началото са слепи и голи и тежат едва по 350 грама. Те бозаят мляко от майка си, докато навършат три месеца, и порастват много бързо. През пролетта излизат навън да играят и да се учат да ловуват. Малките кафяви мечета растат много бързо — през първата година след раждането си те увеличават размерите си около 200 пъти. Мечката отглежда малките си грижливо и не ги отдeля до 2 години.

Подвидове

  • Евроазиатска кафява мечка (Ursus arctos arctos)
  • Гризли (Ursus arctos horribilis)
  • Камчатска кафява мечка (Ursus arctos beringianus)

Живее в България и Европа, в Западна и Централна Азия до Хималаите и в Северна Америка. Характеристика

Живее поединично, рядко на двойки. Има добродушен вид, но е непредвидима — може много бързо да изпадне в ярост. Масата на възрастния индивид е между 100 и 350кг. Дължината на тялото е 1,50 – 2,50 м. Начин на живот и хранене

Кафявата мечка живее в горски местности. Въпреки че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 километра в час.

Храни се с корени, жълъди и млади треви. Обича: горски ягоди, малини и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, дини и мравки. През лятото кафявите мечки прекарват значително време в хранене, като имат нужда от 14 килограма храна на ден. По-голямата част от зимата прекарват в сън в леговищата си. Живеят от натрупаните през лятото тлъстини, но ако огладнеят, излизат навън. Когато храната не стига, мечките убиват по-дребни от тях животни. Продължителноста на живот на кафявата мечка е 30 години. Размножаване

Малките мечета се раждат по време на зимния сън на мечката. Женската ражда през 2-3 години от 1 до 3 малки, които в началото са слепи и голи и тежат едва по 350 грама. Те бозаят мляко от майка си, докато навършат три месеца, и порастват много бързо. През пролетта излизат навън да играят и да се учат да се бият и ловуват. Малките кафяви мечета растат много бързо — през първата година след раждането си малкото увеличава размерите си почти 200 пъти. Мечката отглежда малките си грижливо и не ги отдeля до 2 години.

Други

  • Кафявата мечка е един от символите на Русия
  • В България видът е поставен под закрила и бързо се увеличава.

Вашият коментар